
به موجب قانون تجارت در کشور ما هر کسبوکاری که قرار است فعالیت تجاری در هر سطحی داشته باشد، باید نسبت به رسمی کردن فعالیت خود اقدام کند. در همین راستا سامانهای تحت عنوان ثبت شرکتها راهاندازی شده است. کلیه شرکتها موظف هستند که برای آغاز فعالیت خود، با مراجعه به این سامانه مراتب قانونی ثبت شرکت خود را انجام دهند. بعد از انجام این فرآیند، فعالیت شرکتها از منظر قانونی رسمیت پیدا میکند. با این وجود ممکن است که شرکتها پس از مدتی از راهاندازی به هر دلیلی فعالیت اقتصادی خود را متوقف کنند. در این مقاله قصد داریم به بحث مالیات شرکتهای غیرفعال بپردازیم. اینکه آیا فعالیت نداشتن شرکتها باعث میشود که مالیات آنها نیز صفر در نظر گرفته شود یا خیر، موضوع مهمی است که در ادامه به تحلیل آن از منظر قانونی میپردازیم.
برای آشنایی با مالیات شرکتهای غیرفعال و محاسبه آن، به بخش مشاوره مالیاتی آنلاین اپلیکیشن مالیچی مراجعه نمایید.
منظور از شرکتهای غیرفعال چیست؟
اگر یک شرکت پس از طی کردن فرآیند ثبت رسمی به هر دلیلی فعالیت اقتصادی نداشته باشد، در ردیف شرکتهای غیرفعال تلقی میشود. منظور از فعالیت اقتصادی شامل تمام جنبههای کاری یک شرکت است؛ از تولید محصول گرفته تا ارائه خدمات و نقل و انتقال سهام و داراییهای شرکت در این بین موضوعیت پیدا میکنند. به عبارت دیگر شرکتی که گردش مالی آن به طور مطلق صفر باشد را میتوان شرکت غیرفعال نامگذاری کرد. حال که با این مفهوم از منظر قانون آشنا شدیم، لازم است که به بحث مالیات شرکتهای غیرفعال بپردازیم.
نحوه اعلام عدم فعالیت شرکت به چه صورتی است؟
اگر گردش مالی یک شرکت صفر باشد و فعالیت آن متوقف شود، هیچ دلیلی بر آن نیست که مالیات آنها نیز در پایان سال مالی صفر محاسبه شود. بلکه اداره امور مالیات موظف است که بنابر قانون نسبت به محاسبه مالیات شرکت مذکور اقدام کند. اما، قانون شرایطی را در نظر گرفته است که شرکتهای غیرفعال با ارسال نامهای خاص به اداره مالیات میتوانند عدم فعالیت خود را به صورت رسمی اعلام کند تا مالیات آنها از سوی اداره مالیات صفر در نظر گرفته شود.

بیشتر بخوانید ، بیشتر بدانید: آشنایی با مراحل رسیدگی به اعتراض مالیاتی
متن نمونهای از نامهها برای اعلام عدم فعالیت شرکت را میتوانید در این قسمت مشاهده کنید:
ریاست محترم سازمان امور مالیاتی استان .....
ضمن احترام، اعلام میدارد شرکت ..... به شماره ثبت ...... و کلاسه پرونده .... دارای واحد صنفی ...... از تاریخ ........ هیچ گونه فعالیت اقتصادی نداشته است. لذا عدم فعالیت خود را اعلام میدارد.سایر توضیحات در دفاتر قانونی و اظهارنامه و سایر ضمائم به پیوست خدمت شما ارسال میگردد.
بعد از وصول این نامه توسط اداره مالیات، کارشناسان سازمان امور مالیاتی نسبت به استعلام شرایط و وضعیت شرکت اقدام میکنند. در همین راستا باید توجه داشته باشید که تأیید درخواست شرکتها تنها در صورتی اعلام میگردد که موارد زیر در خصوص آنها صدق کند:
- دفاتر قانونی شرکت خالی از هرگونه ثبت حسابداری باشد.
- تراکنشهای حساب بانکی رسمی شرکت صفر باشد.
- تراکنشهای مشکوک بانکی در حساب شخصی صاحبان شرکت وجود نداشته باشد.
- هیچگونه خرید و فروشی در بستر شرکت صورت نگیرد.
- هیچگونه نشانهای دال بر صورت گرفتن معامله در اطلاعات مالی شرکت رؤیت نشود.
شرکتهای ثبت شده غیرفعال چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
چند نکته مهم در خصوص مالیات شرکتهای بدون فعالیت وجود دارد که باید حتما توسط مدیران آنها مورد توجه قرار بگیرد. در این قسمت به برخی از مهمترین نکات در این زمینه اشاره میکنیم:
- باید توجه داشته باشید که در صورتی که قصد دارید در آینده فعالیت خود را از سر بگیرید، به هیچ عنوان در نامه ارسالی به اداره مالیات، اسمی از انحلال شرکت به میان نیاورید. کلمه انحلال در قانون به معنی پایان حیات شرکت به شمار میآید. به این ترتیب اگر قرار باشد که در ادامه مجددا فعالیت خود را آغاز کنید، باید از نو برای ثبت شرکت اقدام نمایید. بهترین کار در این شرایط آن است که اعلام عدم فعالیت کنید تا بتوانید در آینده اگر مایل بودید که دوباره فعالیت خود را از سر بگیرید، مشکلی برای شما ایجاد نشود.
- وقتی اعلام عدم فعالیت از سوی شرکتی صورت میگیرد، باید توجه داشت که هرگونه تراکنش مالی در چارچوب شرکت ناقض این مسئله است. چنانچه این موضوع از سوی نهادهای ذیربط مانند سازمان امور مالیاتی شناسایی شود، حتما به موجب قانون با شرکت برخورد خواهد شد.
- مالیات شرکتهای غیرفعال تنها در صورتی محاسبه نمیشود که نامهنگاریهای مربوط به صورت مستند و در زمان معین، با اداره مالیات صورت گرفته باشد.
- در جریان اعلام عدم فعالیت، باید پلمپ دفاتر قانونی، اظهارنامه ارزش افزوده و اظهارنامه مالیات شرکتهای بدون فعالیت به صورت سفید به اداره امور مالیاتی تسلیم شود.
- تجهیزات و ماشینآلات شرکت به عنوان موارد سرمایهگذاری شناخته میشود و مشمول مالیات هستند.
- اعلام عدم فعالیت باید برای هر سال مالی، یک مرتبه به سازمان امور مالیاتی صورت بگیرد.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: عواقب و جرایم عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی
نحوه محاسبه مالیات شرکتهای غیرفعال چگونه است؟
چنانچه مدیران یک شرکت در زمان معین نامه عدم فعالیت خود را به صورت کتبی و رسمی به همراه اظهارنامه مالیاتی و ارزش افزوده سفید به اداره مالیات ارسال کنند، مالیات شرکت در آن دوره مالی صفر در نظر گرفته میشود. اما در مقابل، مالیات شرکتهای غیرفعال در صورتی که به هر دلیل فرآیندهای اداری مربوطه به درستی طی نشود، به صورت علیالرأس محاسبه میشود و جریمههای مالیاتی نیز برای شرکت لحاظ میگردد.
جهت دریافت خدمات تنظیم اظهارنامه مالیاتی، با مراجعه به اپلیکیشن مالیچی، از کارشناسان مالیاتی مشاوره دریافت نمایید.

تکالیف مالیاتی مدیران شرکتهای بدون فعالیت
از سوی اداره مالیات، تکالیفی برای عدم محاسبه مالیات شرکتهای غیرفعال بر دوش مدیران آنها قرار گرفته است که عبارتاند از:
- مدیران باید مدارک عدم فعالیت شرکت را به سازمان امور مالیاتی تسلیم کنند.
- پلمپ دفاتر قانونی شرکت غیرفعال باید حتما انجام بگیرد.
- اظهارنامه مالیاتی باید به صورت سالانه و سفید به اداره مالیات تسلیم شود.
- در زمانی که شرکت فعالیت خود را از سر گرفت باید بلافاصله به سازمان امور مالیاتی اطلاعرسانی شود.
تنظیم اظهارنامه مالیاتی شرکتهای غیرفعال به چه صورت است؟
همانطور که اشاره کردیم، فارغ از اینکه یک شرکت فعالیت دارد یا ندارد، در پایان هر سال مالی بنا بر قانون، 4 ماه فرصت دارد که اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره امور مالیات تسلیم کنید. این مسئله برای شرکتهای بدون فعالیت نیز صادق است. در همین راستا باید توجه داشته باشید که اظهارنامه مالیاتی باید هر سال در زمان مقرر به صورت سفید به اداره امور مالیات ارسال شود.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: هر آنچه درباره معافیت مالیات شرکتهای دانشبنیان باید بدانید
نحوه پرداخت مالیات شرکتهای غیرفعال
شرکتهای غیرفعال در صورتی که تمام مراحل قانونی برای اعلام عدم فعالیت خود را طی کنند و مراتب را به اطلاع اداره امور مالیات برسانند، پس از انجام فرآیند راستیآزمایی از سوی اداره مالیات، عدم فعالیت آنها تأیید میشود و مالیاتشان برای دوره مالی طی شده صفر لحاظ میگردد. اما چنانچه به هر دلیلی در انجام فرآیند قانونی کوتاهی از سوی شرکتها رخ دهد یا بررسیها حاکی از این مسئله باشد که شرکت بر خلاف ادعای صورت گرفته فعالیت اقتصادی دارد، قطعا مالیات به همراه جریمه سنگین از سوی اداره مالیاتی برای شرکت در نظر گرفته میشود.
نکات مهم در نوشتن نامه عدم فعالیت شرکت
نامه عدم فعالیت شرکت را باید در یک برگه استاندارد بنویسید. ترجیحا از سربرگ شرکت برای این منظور استفاده کنید. نمونه متن نامه را که در بالا مرور کردیم. در این نامه باید مشخصات شرکت به صورت دقیق ذکر شود و همچنین تاریخ دقیق عدم فعالیت شرکت نیز آورده شود. نامه باید خطاب به ریاست سازمان امور مالیاتی استانی که شرکت در آن فعالیت میکند، نوشته شود. نکته مهم این است که در هر سال صرفا میتوانید نامه عدم فعالیت را برای سال قبل ارسال کنید.
در متن نامه اگر مایل بودید میتوانید توضیح مختصری درباره دلایل عدم فعالیت شرکت ذکر کنید که البته ضرورتی ندارد. توجه داشته باشید که نامه باید حتما ممهور به مهر و امضای مدیر عامل شرکت یا نماینده قانونی او باشد. مالیات شرکتهای غیرفعال در صورت وصول این نامه و انجام استعلامات لازم از سوی اداره مالیات، صفر در نظر گرفته میشود.

عواقب عدم اعلام شرکتهای غیرفعال
مالیات شرکتهای غیرفعال تا زمانی که نامه عدم فعالیت آنها از سوی سازمان امور مالیاتی وصول نشود و بعد از استعلامات لازم، عدم فعالیت آنها محرز نگردد، باید به صورت مرتب پرداخت شود. به عبارت دیگر، شرکتها باید نسبت به تکمیل اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن به اداره امور مالیات در زمان مقرر اقدام کنند. در غیر این صورت مطابق قانون برای جریمه آنها مالیاتشان به صورت علیالرأس محاسبه میشود.
منظور از علیالرأس شدن محاسبه مالیات این است که کارشناسان اداره امور مالیات رأسا وارد عمل میشوند و برای محاسبه مالیات شرکت دست به کار میشوند. تجربه نشان داده است که در محاسبه مالیات به این شیوه معمولا جرایم سنگینی برای مؤدیان در نظر گرفته میشود که به موجب قانون امکان اعتراض به آنها نیز وجود ندارد. بنابراین، مدیران شرکتها برای جلوگیری از این مسئله باید در زمان مناسب نسبت به ارسال نامه عدم فعالیت به اداره امور مالیات اقدام کنند.
کلام پایانی
در این مقاله به بحث مالیات شرکتهای غیرفعال پرداختیم. واقعیت این است که پرداخت مالیات شرکتهای بدون فعالیت در صورتی که فرآیند قانونی را به درستی پشت سر بگذارند، در پایان هر سال مالی صفر در نظر گرفته میشود. سعی کنید برای گرفتار نشدن به مشکلات مالیاتی، حتما کلیه فرآیندهای قانونی در این زمینه را با مشورت کارشناسان و مشاوران مالیاتی طی کنید. به این ترتیب میتوانید آسوده خاطر باشید که مشکلی از این جهت شما را تهدید نمیکند. مالی چی به عنوان بزرگترین ارائه دهنده خدمات مالی و مالیاتی در سطح کشور آماده است که در این زمینه مشاوره لازم را در اختیار صاحبان کسبوکارها قرار دهد.
نویسنده: تحریریه مالی چی
دیدگاه کاربران:
لطفا برای ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری خود شوید و یا ثبت نام کنید.