
قوانین مالیاتی شرکتها و کسبوکارها، ذیل قانون تجارت مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. اما در حال حاضر دستهای از شرکتها با نام دانشبنیان شناخته میشوند که قوانین متفاوتی برای آنها در نظر گرفته شده است. گستره تفاوت این قوانین از تأسیس آنها شروع میشود و در شئون مختلفی از جمله پرداخت مالیات نیز تداوم پیدا میکند. اهمیت شرکتهای دانشبنیان در رشد و توسعه اقتصادی به حدی است که دولت در سالهای اخیر، تدابیر ویژهای در راستای تسهیل شکلگیری و فعالیت این شرکتها در نظر گرفته است. در ادامه با ما همراه باشید تا در خصوص معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان به طور مفصل بحث و بررسی کنیم.
اپلیکیشن مالیچی، ارائهدهنده خدمات مشاوره مالیاتی به تمام کاربران
شرکتهای دانشبنیان به چند دسته تقسیم میشوند؟
شرکتهایی که مبتنی بر علم و فناوری شکل میگیرند، در ردیف شرکتهای دانشبنیان هستند که نقش جدی در توسعه اقتصادی کشورها از محل علم و نوآوری دارند. شرکتهای دانشبنیان در حوزههای مختلفی فعالیت میکنند. اما قبل از پرداختن به بحث معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان بهتر است که با انواع آنها از منظر قانونی آشنا شویم.
دستهبندی شرکتهای دانشبنیان بر مبنای مالکیت آنها
شرکتهای دانشبنیان از نظر سرمایهگذاری و مالکیت به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتاند از:
- شرکت دانشبنیان خصوصی: سهام دانشگاه در اینگونه شرکتهای دانشبنیان کمتر از 50 درصد است.
- شرکت دانشبنیان دولتی: سهام دانشگاه در این گونه شرکتهای دانشبنیان 50 درصد یا بیشتر است. این شرکتها مشمول قوانین معافیت مالیاتی نیستند.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: آشنایی با روشهای کاهش مالیات
دستهبندی شرکتهای دانشبنیان بر مبنای محصولات و خدمات
شرکتهای دانشبنیان از منظر خدماتی که ارائه میدهند یا محصولاتی که عرضه میکنند نیز در دو دسته کلی تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از:
- شرکت دانشبنیان نوع یک: شرکتهای سطح یک دانشبنیان محصولات یا خدمات با فناوریهای پیشرفته را ارائه میکنند که ارزش افزوده بالایی را خلق مینمایند.
- شرکت دانشبنیان نوع دو: شرکتهای نوع دوم خدمات و محصولات خود را با فناوریهایی ارائه میکنند که پیچیدگیهای کمتری دارند.
چه حمایتهایی از سوی دولت شامل شرکتهای دانشبنیان میشود؟
با توجه به اهمیت شرکتهای دانشبنیان در توسعه و پیشرفت اقتصاد مبتنی بر فناوری در کشور، دولت چند سالی است که قوانین حمایتی متعددی را برای تسهیل فضای اینگونه کسبوکارها در نظر گرفته است. در همین راستا بد نیست که نگاهی گذرا به مهمترین حمایتهای دولتی از این کسبوکارها بیندازیم.
- معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان
- معافیت بیمهای
- تسهیلات نظام وظیفه و امریه سربازی
- معافیت از پرداخت عوارض و حقوق گمرکی
- معافیت از پرداخت سود بازرگانی
- اعطای تسهیلات بانکی با بهره کم
- امکان استقرار در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد در سراسر کشور
مجموعه این قوانین برای سهولت در روند شکلگیری شرکتهای دانشبنیان و همچنین تقویت شرکتهای فعال است. برای بهرهمندی از هر کدام این مزایا ضوابط و قوانینی در نظر گرفته شده است. آنچه در این مقاله مورد نظر ما است معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان است که در ادامه به طور مفصل در این زمینه بحث و بررسی میکنیم.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: آشنایی با نحوه محاسبه مالیات تکلیفی و شرایط پرداخت آن
معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان
معافیت مالیاتی یکی از اصلیترین تسهیلاتی است که برای شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته شده است که قانون آن در سال 1389 در کشور تصویب شده است. همانطور که اشاره کردیم، قوانین مختلفی در این زمینه در نظر گرفته شده است. در قانون شرکتهای دانشبنیان به دو دسته تقسیم میشوند:
- شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری
- شرکتهای غیرمستقر در پارک علم و فناوری
قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان معافیت مالیاتی را در زمینه مالیات بر درآمد این شرکتها در نظر گرفته است. این مسئله در ماده 22 فصل 6 آییننامه قانون مذکور به صراحت ذکر شده است. در همین راستا باید توجه داشته باشید که شرکتهای دانشبنیان، مشمول معافیت از مالیات بر ارزش افزوده و حقوق کارکنان نیستند.
به موجب ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم کشور، کلیه شرکتهای اقتصادی در کشور موظف هستند که 25 درصد از سود حاصل از فعالیتهای خود را در پایان سال به عنوان مالیات بر درآمد پرداخت کنند. شرکتهای دانشبنیان از پرداخت این مالیات معاف هستند. کارگروهی تحت عنوان تشخیص مصادیق کالاها و خدمات دانشبنیان در کشور وجود دارد که هر ساله لیست اقلامی که مشمول معافیت مالیات هستند را اعلام میکند. تنها محصولات و خدماتی از شرکتها معاف از پرداخت مالیات هستند که در این لیست نامشان ذکر شده باشد.
چنانچه یک شرکت دانشبنیان در طول سال کالا یا خدمت جدیدی را ارائه کند، باید آن را به اطلاع کارگروه ذکر شده برساند تا مورد ارزیابی قرار بگیرد. در کنار این مسائل کلیه درآمدهایی که معاف از مالیات شناخته میشود نیز باید در زمره درآمدها در اظهارنامه مالیاتی ذکر شود. در ادامه به تفکیک این دستهبندی که انجام دادیم، قوانین مرتبط با شرکتهای دانشبنیان معاف از مالیات را بررسی میکنیم.
این مقاله را از دست ندهید : معافیت مالیاتی چیست و شامل چه مواردی میشود؟
معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری
شرکتهای دانشبنیان معاف از مالیات که در پارکهای علم و فناوری مستقر هستند، مطابق ماده 9 قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان از مزایای شرکتهای فعال در مناطق آزاد برخوردار هستند. به موجب این قانون معافیت مالیات بر درآمد برای این دسته از شرکتها معادل 20 سال در نظر گرفته شده است. البته لیست کالاها و خدماتی که مشمول معافیت از مالیات قرار دارد، به طور سالانه توسط کارگروه متولی بازنگری میشود. این دسته از شرکتها برای آغاز فعالیت خود نیازی به دریافت مجوز از سوی کارگروه ارزیابی مالیاتی ندارند.

معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان غیرمستقر در پارک علم و فناوری
معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان غیرمستقر در پارکهای علم و فناوری نیز معادل 15 سال از زمان آغاز فعالیت در نظر گرفته میشود. البته این شرکتها باید در آغاز فعالیت از کارگروه ارزیابی مالیاتی مجوز دریافت کنند. نکته مهم این است که ملاک معافیت مالیاتی در طول 15 سال به هیچ عنوان کالاها و خدمات تأیید شده در گذشته نیست. بلکه هر سال باید این کالاها مجددا بهروزرسانی گردد و مطابق آن معافیت مالیاتی محاسبه شود.
نحوه درخواست معافیت مالیاتی شرکت دانشبنیان
برای درخواست معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان پایگاه اینترنتی به نشانی daneshbonyan.ir زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در نظر گرفته شده است که کلیه شرکتهای دانشبنیان برای بهرهمندی از مزایای معافیت مالیاتی باید اطلاعات و درخواست خود را از طریق این سامانه ثبت نمایند.
در این سامانه ابتدا باید اقدام به ایجاد یک حساب کاربری کنید. در ادامه وارد حساب کاربری خود میشوید و از پنل کاربری در قسمت حمایتها، روی گزینه حمایتهای مالیاتی کلیک میکنید. به این ترتیب باید اطلاعاتی را در هفت قسمت وارد کنید. پس از تأیید این اطلاعات از سوی کارگروه ارزیابی مالیاتی، شرکت شما مشمول حمایتهای مالیاتی دولت قرار میگیرد.
تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی شرکتهای دانشبنیان
همانطور که در بالا اشاره کردیم، شرکتهای دانش بنیان مشمول معافیت از مالیات موظف هستند که سالانه اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت کامل تکمیل کنند. حتی آن بخش از درآمدهای این شرکتها که مشمول معافیت قرار میگیرد نیز باید در اظهارنامه مالیاتی آورده شود. برای این منظور باید روند زیر از سوی شرکتها طی شود:
- پیشثبتنام، ثبتنام و دریافت کد اقتصادی برای شرکت
- ارسال اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری
- دریافت برگه تشخیص مالیاتی و پرداخت مالیات تعیین شده
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، به بخش خدمات تنظیم اظهارنامه مالیاتی، مراجعه کرده و با کارشناسان این حوزه در ارتباط باشید.
مهلت استفاده از معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان
در بالا به طور مفصل اشاره کردیم که معافیت مالیات شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارکهای علم و فناوری برابر 20 سال و برای شرکتهای غیرمستقر در پارکهای علم و فناوری برابر 15 سال در نظر گرفته میشود. در طول این سالها شرکتها میتوانند با بهرهمندی از مزایای معافیت مالیاتی شرایط را برای توسعه فعالیتهای خود مهیا کنند. همچنین بخشی از درآمد شرکتها که قرار بود صرف مالیات شود نیز میتواند صرف فعالیتهای تحقیق و توسعه شود که در نتیجه موجب خلق نوآوریهای جدید میشود.
کلام پایانی
فعالیت شرکتهای دانش بنیان برای رشد و توسعه مبتنی بر علم و دانش در کشور بسیار مؤثر و مفید است. دلیل اختصاص معافیت های مالیاتی شرکتهای دانش بنیان نیز همین مسئله است. با در نظر گرفتن این نکته مهم باید توجه داشته باشید که هر چند فعالان این شرکتها در حوزه فعالیت خود جزء نخبههای علمی کشور به شمار میروند؛ اما طبیعی است که دانش و شناخت چندانی از موضوعات مالیاتی نداشته باشند. به همین دلیل بهترین راه برای بهرهمندی از کلیه معافیتهای مالیاتی مشمول این شرکتها، استفاده از کمک مشاوران مالیاتی است که در این زمینه تجربه و تخصص کافی دارند. مالی چی به عنوان بزرگترین شرکت ارائه دهنده خدمات مالی و مالیاتی آماده همکاری با کلیه شرکتهای دانش بنیان مشمول معافیت از مالیات در سراسر کشور است.
نویسنده: تحریریه مالی چی
دیدگاه کاربران:
لطفا برای ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری خود شوید و یا ثبت نام کنید.